Hyvinvointi-Elämäntapamuutosvalmennus-Terveys-Elintapamuutosvalmentaja_Tiina_Ripatti-Kunnon-Nainen-kesäkuva-17

Urheilurintaliivit – Tärkeää tukea rinnoille treenin ajaksi

Kaupallinen yhteistyö Putiikki Bran kanssa.


Meillä naisilla on ne: rinnat, tissit, hinkit, melonit, boobsit, tisut… Miten sinä kutsut niitä? Oma rintavarustukseni ei ole koskaan ollut kovin runsas; parhaimmillaan raskaus- ja imetysaikoina kuppikoko oli C/D ja pienimmillään imetyksen jälkeen varmaan jotain –A, jolloin tissit muistuttivat lähinnä ”ketunnaamaa”. Sen jälkeen en ole puhutellut niitä nimillä. Mutta rintojen koosta huolimatta aina tarvitaan hyvät liivit ja erityisesti silloin, kun urheillaan.

Rinta koostuu rasvakudoksesta ja maitorauhasesta, jotka kiinnittyvät rintakehän seinämään rintalihaksen päälle sidekudoksen avulla ja niitä tukee ainoastaan iho ja elastiset ohuet sidekudossäikeet. Rintojen koon ja muodon ratkaisevat ensisijaisesti kehon rasvaprosentti ja lisäksi perintötekijät. Rinta painaa keskimäärin noin puoli kiloa ja rinnat ovat yleensä erikokoiset ja epäsymmetriset.

Koska oma harrastus oli ratsastus, laji asetti jo paljon vaatimuksia liiveille. Tuolloin palvelevaan erikoisliikkeeseen piti lähteä naapurikaupunkiin ja sieltä löysin ensimmäiset Anita-urheiluliivit. Se oli rakkautta ensi kokeilulla! Olen pysynyt merkkiuskollisena vuosi toisensa perään. Vaikka en ratsastakaan enää, niin Anita-liivit ovat edelleen suosikkini ja toimivat erittäin hyvin muissa liikuntaharrastuksissani. Mallisto on laaja ja sieltä on helppo löytää mieleisensä. Ja onneksi asiantunteva erikoisliike löytyy nyt läheltäni Nummelasta. 

Miten treenaaminen vaikuttaa rintojen ryhtiin?

Jos haaveilee isommista rinnoista, niin silloin vain plastiikkakirurgi voi auttaa. Mutta jokainen nainen voi itsekin edesauttaa ylävartalonsa ryhdikkyyttä treenaamalla kuntosalilla sekä selkä- että rintalihaksia. Penkkipunnerrus ei ole pelkästään miesten juttu, vaan sopii erinomaisesti myös naisille voimistamaan rintaa. 

Rinnat ikään kuin ”kelluvat” rintalihaksen päällä ja kun tämä pohja saadaan vahvemmaksi, povi kohoaa ja näyttää ryhdikkäämmältä – saat rinnoille ”kohotusleikkauksen” ilman veistä! Vaikka salitreeni ei asetakaan suuria vaatimuksia treeniliiveille, niin kannattaa etsiä itselleen mieluisa malli, joka tukee riittävästi rintoja eikä paina mistään.

Minkälaiset treeniliivit urheiluun?

Laadukkaat urheilurintaliivit ovat ehdottoman tärkeä hankinta. Liivit estävät rintojen ylös-alas liikkeen ja tukevat myös sivuilta. Liivi tukee tarpeeksi, kun voit unohtaa rinnat ja liivit kokonaan treenin aikana. Omaan lajiin kannattaa kuitenkin valita malli, joka sopii juuri siihen. Jos liivit eivät tue tarpeeksi, rinnat venyvät, niihin voi tulla raskausarpia ja ne kipeytyvät. Lisäksi ryhti huononee ja voi tulla niska-hartiavaivoja. Venynyt kudos ei palaudu, joten ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää. 

Kaikki liikunta tekee hyvää myös rinnoille, kunhan muistaa ottaa huomioon eri liikuntalajien asettamat vaatimukset liiveille. Joissain lajeissa rinnat liikkuvat voimakkaasti, jolloin ne eivät ainoastaan liiku ylös ja alas, vaan niiden liikerata on kahdeksikon mallinen. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi juoksu, ratsastus, hyppyjä sisältävät lajit ja crossfit. Suurin osa rintakivuista johtuu siitä, että rinnat eivät saa tarpeeksi tukea treenaamisen ja aikana. Voimakkaimman tuen liiveissä voi harrastaa kaikkia lajeja, kevyemmän tuen liivit on tarkoitettu taas rauhallisempiin lajeihin.

Oikeanlaisten urheiluliivien valinta

Kun sovitat urheilurintaliivejä, huomioi kolme kohtaa:

1. rinnanympärysnauha
2. kuppimateriaali ja 
3. olkaimet 

Liivi tukee rintoja vain, jos se on oikean kokoinen ja urheiluliivin tulee tuntua napakalta. Rintaliivien koko määritellään rintojen alapuolisen ympärysmitan (noin 55 – 100) ja rintojen päältä mitatun ympäryksen erotuksen mukaan, joka muunnetaan kuppikooksi (A – I). Olkaimet eivät saisi venyä juuri lainkaan. 

Nykyään urheiluliivit ovat niin hyvännäköisiä, että niitä voi käyttää koska vaan ja missä vaan. Eikä pelkästään näön vuoksi, vaan siksi, että ne ovat niin mukavat yllä. Valmistajia on useita ja eri malleja on lukuisia. Jokaiselle löytyy varmasti sopivimmat ja mieluisimmat. Koska tarjonta on laajaa, niin on myös monenlaista laatua. Liivejä hankkiessa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, joka osaa suositella tarkoitukseen sopivia ja oikean kokoisia liivejä. Myös laatuun kannattaa panostaa: laadukkaat treeniliivit oikein hoidettuna säilyttävät ominaisuutensa pitkään!

Asiantuntija auttaa oikeiden urheiluliivien valinnassa

Ostan nykyään kaikki liivini palvelevasta kivijalkamyymälästä, jossa on asiantunteva myyjä ja laaja valikoima. Vihdin Nummelassa sijaitsee naisten alusasuliike Putiikki Bra, jonka kauppias Merja Järventaustalla on monen vuoden kokemus alusvaatteiden ja pukeutumisen myyjänä. Myymälässä on suosikistani Anita-urheiluliiveistä useita eri malleja ja kokoja (65 – 105, A – H) sekä kauniita värejä. Voimakkaan tukitason liivien hinnat ovat varsin kohtuulliset: toppaamattomat 69€ ja topatut 79€. Saatavana on myös urheiluun sopivia alushousuja urheiluliivien väreissä (28€).

Testissä voimakkaan tukitason urheiluliivit

Sain testattavaksi erilaisia urheiluliivejä, jotka kaikki osoittautuivat mukaviksi päällä. Kaikki testaamani liivit olivat voimakkaan tukitason liivejä eli ne sopivat esimerkiksi juoksuun, hyppyjä sisältäviin lajeihin ja ratsastukseen. Kolmessa treeniliivimallissa oli perinteinen hakaskiinnitys selän puolella ja yhdessä pään yli puettava painijanselkä.

Yksi malleista, Anita Momentum, on jo entuudestaan tuttu minulle, sillä olen käyttänyt sitä jo pitkään. Kyseessä on musta ja toppaamaton perusurheiluliivi. Se käy kaikkeen! En ole laskenut, kuinka monet olen elämäni aikana ostanut, mutta näihin voi aina luottaa. Liivit ovat mukavat päällä ja ne tukevat hyvin – ne sopivat mihin tahansa liikuntalajiin.

Kokeilun aikana tutustuin myös villin pinkkeihin ja topattuihin Anita Air Control -urheilurintaliiveihin, jotka tuntuivat käytössä aavistuksen Momentumia napakammalta. Tämä malli on mukava ja istuu hyvin päälle. Toppaus häivyttää nännit näkyvistä eli liivit sopivat hyvin ohuen treenipaidan alle. Käytettävyys on hyvä niin kuntosalilla, ryhmäliikuntatunnilla kuin lenkkipolullakin. 

Tuoreempi tuttavuus minulle oli Anita Extreme Control, joka kauniin harmaana ei kiinnitä huomiota ja on ihanan huomaamaton päällä. Tässä urheiluliivimallissa on myös todella mukavan pehmeät ja leveähköt olkaimet, jotka lisäävät käyttömukavuutta entisestään. 

Merja suositteli kokeilemaan sähäkän sinisiä Anita Dynamix Star – urheiluliivejä, koska niissä on ns. painijan selkä. Hieman varauksella suhtauduin ehdotukseen, koska olen ajatellut, että painijanselällä olevat urheiluliivit ovat hankalat käytössä. Valmistaja lupaa kuitenkin, että malli on yksinkertainen ja mukava, helppo pukea ja riisua, koska ne aukeavat olkaimesta sekä takaa hakasista. Ja toden totta – vaikka iho olisi hiestä nihkeä, liiveistä pääsee eroon ilman tuskailua ja kiemurtelua. 

Tykkään näistä Anitan treeniliiveistä tosi paljon ja laitan ne päälleni kävelylle, salille ja tanssitunnille. Vaikka liikkuessa kuinka hikoilisi, niin nykyaikaiset tekniset kuidut takaavat hengittävyyden ja liivit tuntuvat mukavilta myös märkää ihoa vasten.

Hoida urheiluliivejä oikein

Kun on investoinut laadukkaisiin urheilurintaliiveihin, niistä kannattaa pitää hyvää huolta. Pesu jokaisen käyttökerran jälkeen on itsestäänselvyys, sillä urheilun aikana hiki tarttuu treeniliiveihin. Urheiluliiveille sopii nopea hienopesu 40°C-asteessa pesupussissa sporttivaatteille tarkoitetulla pesuaineella ja ilman huuhteluainetta. Tarkistathan aina vaatteen omat pesuohjeet pesulapusta tai valmistajalta, jotta voit käyttää urheiluliivejäsi mahdollisimman pitkään. 

Mikäli mahdollista, suosittelen hankkimaan useammat urheiluliivit, sillä silloin materiaalin kuidut ehtivät levätä käyttökertojen välissä ja liivit pysyvät kauemmin ryhdikkäinä ja tukevina.

Naisten oma kauppa

Putiikki Bra on naisten oma “karkkikauppa”. Sieltä löytyy kaikki, mitä nainen tarvitsee alusvaatteiltaan pukeutuessaan arkeen tai juhlaan. Hillittyä tai wau-henkäyksen aiheuttavaa, liiviä-housua-sukkaa-uikkaria tai yöasua. Asiantunteva ja asiakkaan tarpeet huomioiva ystävällinen palvelu saa palaamaan liikkeeseen aina uudelleen ja uudelleen.

Lämmin kiitos yhteistyöstä Putiikki Bra ja naisten pukeutumisen asiantuntija Merja Järventausta.

Iloisin terveisin,

Tiina Ripatti
#KunnonNainen

tiina@kunnon-nainen.fi
040 7203656

Koulutettu hyvinvointialan ammattilainen


Elintapavalmentaja
Psyykkinen valmentaja
Liikunnanohjaaja (AMK)
Ammattivalmentaja (VAT)
Asahi -ohjaaja

Tule mukaan KunnonPiiriin!
  • Saat lahjaksi Kuinka onnistua elintapamuutoksessa -oppaan
  • Saat säännöllisesti hyvinvointia edistäviä vinkkejä suoraan sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia ja lähetystahti on maltillinen.
Autan sinua voimaan hyvin ja muuttamaan elintapojasi terveempään suuntaan.

Saat tiedon ajankohtaisista tapahtumista
Tutustu myös Tietosuojaselosteeseen.

Tervetuloa mukaan!

Jaa artikkeli
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *