Hyvinvointi-Elämäntapamuutosvalmennus-Terveys-Elintapamuutosvalmentaja_Tiina_Ripatti-Kunnon-Nainen-kesäkuva-11

Elämäntapamuutos: vaikuta niihin muuttujiin, mihin voit!

Syömisen vähentäminen, liikkuminen, etätyön järjestelyt ja dna:n merkitys painonpudotuksessa

”Liikunta on surkea keino laihtua” sanoi Jukka Ruukki Helsingin Sanomissa 9.11.2020. Näin on, mutta totuus
on, että liikkumalla edistät terveyttäsi.

Ruukki on tehnyt monen muun lailla jo puoli vuotta etätöitä pääasiassa istuen – ja nyt on alkanut housunkaulus kiristämään. Laihdutus on tullut mieleen, mutta hän toteaa, ettei liikunta yksin riitä. Joulun jälkeen mediat täyttyvät tehokkaista laihdutusvinkeistä, joissa luvataan nopeita tuloksia. Nämä pikakeinot ovat täyttä soopaa ihmiselle, joka haluaa saavuttaa pysyviä muutoksia.

Syömisen järkevä vähentäminen on toimivampi tapa luoda kehoon energiavaje, kuin se, että yrittää liikkumalla polttaa kaiken ylimääräisen nautitun energian. Kaikki rääkit ja kituuttamiset eivät koskaan kanna pitkälle. Laihduttaminen on oikeastaan helppoa matematiikkaa:
Kun syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu.

Vastusta geenien ohjausta – se oli etu luolamiehelle, mutta nyky-ympäristössä syö terveyttäsi

Alkukantaiset geenimme vastustavat liikaa liikkumista ja vaistot ohjaavat meitä energiarikkaan, sokeria ja rasvaa sisältävän ravinnon ääreen. Tästä oli hyötyä ihmiselle aikoinaan, kun ravintoa oli niukasti ja energiaa piti säästää. Tämä synkeä alkutalvi saa ihmisen hakeutumaan sohvalle villapeiton alle tuijottamaan telkkaria suklaalevyn ja sipsipussin seurassa. Ja varmuuden vuoksi kumpikin on megakokoa, ettei vaan lopu kesken!

Vuosi sitten UKK-Instituutin julkaisemat uudet liikuntasuositukset eivät säikäytä sohvaperunaksi hautautunutta luolamiestäkään. Uudet suositukset ovat kannustavampia ja armollisempia niille, jotka eivät pidä itseään liikunnallisina. Ennen suositeltiin vähintään 10 minuuttia kerrallaan tapahtuvaa yhtäjaksoista liikuntasuoritusta – nykyään jokainen minuutti lasketaan! Kevyen liikunnan hyötyjä korostetaan, sillä
pienikin aktiivisuus vähentää kuolleisuuden riskiä ja riskiä sairastua useisiin eri vakaviin sairauksiin.

Miten ujuttaa liikuntasuosituksen määrät omaan arkeesi?

Liikuntasuositus 18 – 64 vuotiaille on sydämen sykettä kohottavaa eli reipasta liikkumista 2 t 30 min viikossa. Jos liikunta on rasittavaa, riittää 1 t 15 min viikossa. Lisäksi lihaskuntoa ja liikehallintaa toimintakyvyn tueksi ainakin kahdesti viikossa. Liikkuminen on reipasta, jos pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta. Liikkuminen on rasittavaa, jos puhuminen on hankalaa hengästymisen takia. 

Viikossa on 168 tuntia, näistä nukut noin 56 tuntia ja olet saman verran töissä. Vielä jää siis 56 tuntia – 8 tuntia jokaiseen päivää. Mitä arvelet, ehtisitkö mitenkään investoida liikkumiseen ne muutamat tunnit, joita suositus edellyttää?

Aikaa on täysin riittävästi. Kyse on vain tehtävien tärkeysjärjestyksestä

Kiinalainen sananlasku “Paras aika puun istuttamiseen oli 20 vuotta sitten. Toiseksi paras aika on nyt” antaa hyvän neuvon, jos olet vain jahkaillut liikunnan aloittamisen kanssa.
Koska luen Hesaria joka päivä, pompsahti sieltä sivuilta mielenkiintoinen artikkeli ihmisen vanhentumisesta. Tanja Vasama kirjoitti tiedesivulla 9.11.2020 kehon ikääntymisestä sekä kalenterivuosissa laskettavan kronologisen iän että elimistön toimintakykyä kuvaavan biologisen iän kannalta.

Kehomme voi ikääntyä vuosiimme nähden nopeammin tai hitaammin. Dna ja vanhemmiltamme perityt geenit ovat tärkeässä roolissa siinä, miten ikääntyminen näkyy meissä. Ulkoilu on terveellistä, mutta aurinko ikävä kyllä vanhentaa ihoa – siksi suojaaminen on tärkeää. Ihmistä ennenaikaisesti vanhentavia tekijöitä ovat esimerkiksi tupakointi, vähäinen liikunta sekä yli- ja alipaino. Myös monet psykologiset tekijät
vaikuttavat ikääntymisvauhtiin.

Perimäämme emme voi vaikuttaa, mutta näihin muihin muuttujiin kylläkin. Älä suotta vanhennu ennen aikojasi!Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Älä yritä saavuttaa kaikkea heti. Vanhassa sadussakin kilpikonna voitti jäniksen juoksukilpailussa omaan tahtiinsa etenemällä! Ja turha odottaa vuoden vaihteen Parempi elämä-buumia, mikset aloittaisi jo nyt?

Vinkit aktiivisuuden lisäämiseksi arkeen etätyöläisille

1. Aloita ja lopeta etätyöpäivä 15min reippaalla kävelyllä raittiissa ulkoilmassa (0,5h x 5 = 2,5h/vko)
2. Pidä lounastauon yhteydessä pidempi liikkumistuokio. Esimerkiksi Asahi avaa jumiutuneita selkä-, niska- ja hartialihaksia. Tarjolla on livetunteja etäyhteydellä olohuoneeseesi tai toimistolle sekä verkkokurssi itsenäiseen tekemiseen omaan tahtiisi. Kun osaat liikkeet, voit lisätä harjoituksia päivääsi! 45min /vko
3. Investoi pöydän päälle asetettavaan työtasoon tai sähköohjattuun työpöytään, jolloin voit tehdä töitä seisten. Asennon muuttaminen istumisesta (tai sohvalla röhnöttämisestä) ryhdikkääseen seisomiseen tuo lisää aktiivisuutta päivääsi!
4. Harrasta lempiliikuntaasi ainakin tunti viikossa. Tanssi itsekseen, leiki lasten kanssa hippaa tai jumppaa hyvässä seurassa.
5. Aikatauluta työpäivä järkevästi. Yhden 3 tunnin videoneuvottelun sijaan voit sopia 3x1h
neuvottelua tai selkeät tauot pidempään etäneuvotteluun.

Iloisin terveisin,

Tiina Ripatti
#KunnonNainen

tiina@kunnon-nainen.fi
040 7203656

Koulutettu hyvinvointialan ammattilainen


Elintapavalmentaja
Psyykkinen valmentaja
Liikunnanohjaaja (AMK)
Ammattivalmentaja (VAT)
Asahi -ohjaaja

Tule mukaan KunnonPiiriin!
  • Saat lahjaksi Kuinka onnistua elintapamuutoksessa -oppaan
  • Saat säännöllisesti hyvinvointia edistäviä vinkkejä suoraan sähköpostiisi

Emme lähetä roskapostia ja lähetystahti on maltillinen.
Autan sinua voimaan hyvin ja muuttamaan elintapojasi terveempään suuntaan.

Saat tiedon ajankohtaisista tapahtumista
Tutustu myös Tietosuojaselosteeseen.

Tervetuloa mukaan!

Jaa artikkeli
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *